Culturele agenda


De culturele agenda voor schooljaar 2019-2020 is klaar. Naast theaterbezoek organiseren wij ook kunstdagen en workshops voor leerlingen uit de onderbouw. Deze agenda zal regelmatig worden bijgewerkt.

De activiteiten worden betaald met de cultuurkaart.

Dinsdag 29 oktober 2019: Kamermuziek op het hoogste niveau met Mozarts ‘Jupiter’

Concertbezoek voor leerlingen met muziek in het pakket.

The Academy of Saint Martin in The Fields (GBR) is wereldwijd een begrip. Bij zijn oprichting in 1958 door sir Neville Marriner was het nog de bedoeling dat het ensemble klein zou blijven. De violist wilde in een kleiner verband maar wel op het hoogste niveau spelen.

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Heerlen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij dhr. Luesink

Zaterdag 2 november 2019: Een horrorfilm live in het theater!

Toneelvoorstelling voor leerling vanaf klas 4.

Jakop Ahlboms succesvoorstelling Horror was tot in Australië te zien en komt speciaal voor Halloween terug naar Heerlen.

Een oud huis wordt geteisterd door een tragische familiegeschiedenis. Als de oudste van twee zussen terugkeert, wordt ze geconfronteerd met een weggestopt verleden. De enige manier om te overleven is de gruwelijke waarheid onder ogen te zien.

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Heerlen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij je CKV-docent.

Vrijdag 8 november 2019: Muziek die rechtstreeks naar het hart stroomt

Concertbezoek voor leerlingen met kunst in het pakket.

De philharmonie zuidnederland besluit het concert met Setana’s Má Vlast. De componist verklankte in dit werk op meesterlijke wijze de natuur van zijn vaderland: opborrelende bronnetjes, klaterende stroompjes, een aanzwellende rivier. De opening is voor Martinu’s Memorial to Lidice; een emotioneel klankmonument voor de slachtoffers van de massamoord op een Tsjechisch dorp in juni 1942. Tussen Martinu’s verdriet en Smetana’s vaderlandsliefde soleert topcellist Nicolas Altstaedt in het troostrijke Celloconcert van Elgar. ‘Een van de meest geniale jonge prinsen op de cello’, schreef de Huffington Post over Altstaedt, die zelf in een interview aangaf: “Ooit droomde ik ervan acteur te worden. Nu kruip ik in de huid van componisten en hun muzikale taal.”

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Heerlen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij dhr. Luesink

Woensdag 27 november 2019: Een ode aan Chaplins kunstenaarschap met een lach en een traan

Theaterbezoek voor leerling vanaf klas 4.

In The Unknown Chaplin zie je zes hilarische, kolderieke en melancholische stomme films van Charlie Chaplin. Films die het, zoals in die tijd gebruikelijk was, zonder muziek, zonder soundtrack moesten doen. In deze ode wordt de muziek alsnog toegevoegd.

Het NBE heeft vier componisten – Reza Namavar, Micha Hamel, Oene van Geel en Julian Schneemann – gevraagd nieuwe muziek te componeren die de films ondersteunt. De musici geven met hun werk een hedendaagse invulling aan belangrijk erfgoed uit de filmgeschiedenis. Bovenal geven zij een muzikale ode aan Chaplins kunstenaarschap.

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Kerkrade. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij je CKV-docent.

Zaterdag 11 januari 2020: Een spectaculaire recital voor een en twee piano’s

Een bijzonder concert voor leerlingen met muziek in het pakket.

Al vanaf hun jongste jaren brengen Lucas en Arthur Jussen de mooiste muziek geschrevenvoor twee en vier handen naar het concertpodium. In 2015 waren de broers als Artist in Residence aan Parkstad Limburg Theaters verbonden. Sindsdien komen ze elk seizoen graag terug. Ditmaal met een spectaculaire recital voor een en twee piano’s.

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Heerlen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij dhr. Luesink

Zondag 9 februari 2020: Een muzikale vlucht door de tijd

Een bijzonder concert voor leerlingen met muziek in het pakket.

Artist in Residence Rosanne Philippens en haar vrienden van het Camerata RCO (met leden van het Koninklijk Concertgebouworkest) maken een vlucht door de tijd. Van het sprankelende Vioolconcert van Haydn voeren zij u via sprookjesachtige balletmuziek van Stravinsky naar het strijksextet Capriccio en het melancholieke Metamorphosen van Richard Strauss.

De voorstelling begint om 15:00 uur in Theater Heerlen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij dhr. Luesink

Dinsdag 17 maart 2020: Een verpletterende bingewatch-marathon

Dansvoorstelling en workshop voor leerlingen uit klas 5 Havo en 5/6 VWO. Deze voorstelling wordt medemogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van Parkstadlab.

Voor Trojan Wars toveren we PLT om tot festivalterrein en podium voor de beroemdste oorlog uit de geschiedenis: de strijd tussen de Grieken en Trojanen. De strijd wordt gevochten in een theatermarathon van 5 uur over vriendschap, verraad en liefde; met eten, muziek en een verhaal waar je geen genoeg van krijgt.

De voorstelling begint om 17:00 uur in Theater Kerkrade. Meer info over de entreekaartjes volgt z.s.m.

Vrijdag 17 april 2020: "Zo goed als nieuw"

Cabaret voor leerlingen bovenbouw Havo en VWO

Roué Verveer is de cabaretier die nergens problemen in ziet, hier grappen over maakt en daar elke zaal mee plat speelt. En dat al jaren. Zet je dus schrap voor vlijmscherpe humor en genadeloze zelfspot! Alvast warmdraaien? Beluister dan de eerdere shows van Roué op Spotify!

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Kerkrade. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij je CKV-docent.

Zondag 19 april 2020: Droommuziek

Een bijzonder concert voor leerlingen met kunst in het pakket.

Sluit je ogen en laat u door het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van Mark Elder meevoerennaar een sprookjesachtig bos.

Midden in het dichte woud, bevindt zich op een open plek een Griekse tempel: het decor van Tippets Ritual Dancesuit zijn opera A Midsummer Marriage. Er klinkt extatische, ritmisch gedreven muziek. En gaandeweg vervaagt de grens tussen het aardse en het mythische in de traditie van Beethovens Die Ruinen von Athen en zijn Pastorale Symfonie, die Tippets meesterwerk in dit concert rond Beethovens Zesde Symfonie omarmen.

De voorstelling begint om 15:00 uur in Theater Heerlen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij dhr. Luesink

Dinsdag 21 april 2020: The Great Wonder

Theatershow voor leerlingen vanaf klas 3.

Pepijn Gunneweg, voormalig Ashton Brother, komt naar Heerlen met zijn eerste soloshow The Great Wonder. Een ode aan de verwondering.

The Great Wonder is een 4-dimensionale show die zich voor, boven en tussen het publiek afspeelt. In deze magische wereld gaat Pepijn samen met zijn Troupe muzikale Freaks verder waar hij ooit is gestopt. Acts en trucs die al jaren zijn hoofd op hol brachten, maar nooit eerder het toneel hebben bereikt (omdat ze te ruw, te bizar of gewoon te gevaarlijk waren) komen eindelijk voor het voetlicht. Pas op voor gelanceerde kippen, vliegende vissen, bizarre illusies en kleine poëtische nummers die je weer even in wonderen doen geloven.

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Kerkrade. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij je CKV-docent. Leerlingen uit de bovenbouw hebben voorrang op de kaartjes.

Vrijdag 8 mei 2020: Todesangstschrei

Cabaret voor leerlingen bovenbouw Havo en VWO

Het duo Rundfunk (Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde) beleefde vorig seizoen een droomdebuut, die werd beloond met de Neerlands Hoop 2018. Dit seizoen komen de heren terug naar Heerlen met Todesangstschrei.

Na Wachstumsschmerzen over de pijn van het opgroeien, storten de jongens van Rundfunk zich in hun nieuwe voorstelling op de nietsontziende ellende van de naderende dood. Je hebt het nest nog niet verlaten of je haren worden dunner, je spieren strammer en je zicht zwakker. De allesbeklemmende angst voor de dood en het wachten daarop is onvermijdelijk begonnen. En het enige dat zeker is, is dat-ie elke seconde dichterbij komt.

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Heerlen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij je CKV-docent.

Woensdag 3 juni 2020: Ali B

Cabaret voor leerlingen vanaf klas 3

Dat Ali B naast rapper, jurylid bij The Voice en tv-programmamaker ook als theaterman stevig aan de weg timmert, zal niet veel mensen zijn ontgaan. Ga maar na: in 2012 won hij met Ali B geeft antwoord de Neerlands Hoop prijs, werd hij voor Ali B beken(d)t genomineerd voor de Poelifinario en prees Matthijs van Nieuwkerk zijn laatste programma Je suis Ali de hemel in als ‘...misschien wel de belangrijkste theatervoorstelling van het seizoen.’

Nederland heeft koorts
Ali is nog lang niet uitgepraat. Ook dit seizoen zijn er talloze onderwerpen waar hij zijn licht op wil laten schijnen. Daarbij wint zijn optimisme het nog altijd van zijn bezorgdheid. Of zoals hij het zelf bijna Cruijffiaans formuleert: 'Zelfs als het mis gaat, komt het goed.' Want Nederland is misschien niet ziek maar heeft volgens de cabaretier wel koorts. Het verhitte debat doet de temperatuur hoog oplopen en af en toe naderen we het kookpunt. Maar koorts is ook het begin van genezing. Van opwinding. Van nieuwe kansen.

De voorstelling begint om 20:00 uur in Theater Kerkrade. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij je CKV-docent. Leerlingen uit de bovenbouw hebben voorrang op de kaartjes.

Zaterdag 6 juni 2020: Ontmoeting tussen ballet en andere dansvormen zoals hiphop

Dansvoorstelling voor leerlingen vanaf klas 2.

GRIMM is een spannende samenwerking van de Junior Company van het Nationale Ballet en ISH Dance Collective. Daarmee is het tevens een ontmoeting tussen ballet en andere dansvormen zoals hiphop. De twee dansstijlen vullen elkaar in GRIMM op spectaculaire wijze aan.

Het verhaal

GRIMM gaat over twee jongens die in een fantasiewereld belanden. Daar ontmoeten ze achtereenvolgens Roodkapje en de wolf, de zeven dwergen, Rapunzel, Sneeuwwitje, de heks, Assepoester en andere sprookjesfiguren. Ze raken in deze geestige parade van sprookjesfiguren verwikkeld in spannende avonturen, waarbij liefde en jaloezie, vriendschap, machtswellust, intriges en de strijd tussen goed en kwaad over elkaar heen buitelen.

De voorstelling begint om 19:30 uur in Theater Heerlen. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij je CKV-docent. Leerlingen uit de bovenbouw hebben voorrang op de kaartjes.