Vrijheidsspelen Ode aan de Vrijheid


Op donderdag 12 september van 9.30 tot 14.00 uur vieren wij vanuit het activiteitenprogramma “Ik beweeg, ik creëer “ 75 jaar Liberation met de Vrijheidsspelen. 

De viering start donderdagochtend 12 september met een openingsceremonie 75 jaar Liberation waar de Vrijheidspelen onderdeel van vormen. Generaal Lusk van de Amerikaanse infanterie divisie ‘Old Hickory’ is samen met gouverneur Theo Bovens en burgemeester Dieudonne Akkermans aanwezig bij de openingsceremonie en de Vrijheidsspelen. 

Scholen uit de gemeente Eijsden Margraten, het Heuvelland, Parkstad en enkele scholen uit België en Duitsland zullen deelnemen aan de Vrijheidsspelen op donderdag 12 september van 9.30-14.00 uur. De locatie is in Mesch. 75 Jaar geleden werd hier geschiedenis geschreven toen Amerikaanse soldaten de landsgrens overstaken. 

Om 9.30 uur is er een gezamenlijke openingsactiviteit waarbij we veteranen eren en slachtoffers herdenken. Daarna vieren we onze vrijheid met de Vrijheidsspelen met dans, toneel, muziek en kunst activiteiten.

De Vrijheidsspelen zijn tevens de start voor het educatieve programma van het project “Vrij zijn” waar LVO en SVOPL in samenwerken. Dit laatste project zal duren van september 2019 tot en met 8 mei 2020. (We zullen dan afsluiten met een feest voor een groot deel van de leerlingen die meedoen aan deze activiteiten). 

Ook het Grotius is aanwezig met 12 leerlingen en een aantal docenten. Er gaat een bus vanuit de Parkstad naar Mesch. Voor het Grotius is mevr Schreurs, de heer Laven en mevr Henz en de heer Wolters aanwezig. De heren Laven en Wolters zijn aanwezig bij het debat, maar onze 12 GPL leerlingen krijgen ook een toneelvoorstelling te zien (Wolk) en een heus vrijheidscollege te zien. Het is dus een zeer educatief programma waar ook de landelijke pers bij aanwezig zal zijn.