Parkstadscholen maken Euregionale film over Neutral-Moresnet


Op 7 mei jl. werd aan het Paul Julius Reuter Berufskolleg in Aken een bijzondere film getoond. In deze film, die Duitse, Belgische en Nederlandse leerlingen samen hebben gemaakt komen experts, politici, passanten en de Nederlandse schrijver van het boek ‘Moresnet’, Philip Dröge aan het woord. Vanuit LVO Parkstad werd door leerlingen van het Broekland, Rombouts en Grotius meegewerkt aan de totstandkoming van deze film. 

Doel van de film, die de titel ‘Drei Steine - Vier Grenzen’ draagt, is in gesprek gaan over de grenzen van nu, over Euregionale en Europese grenzen.

De titel van de film verwijst naar een stukje niemandsland, Neutral-Moresnet, dat precies 103 jaar lang dáár bestaan heeft waar Nederland, België en Duitsland samenkomen, namelijk ten zuiden van het drielandenpunt bij Vaals. Een neutraal gebied dat ontstond, omdat Nederland en Preußen het niet eens konden worden over wie dit stukje land zou moeten toebehoren. 

Deze ministaat zónder regering, belastingstelsel en rechtssysteem, maar mét eigen vlag, postzegel en zinkgroeve was dan ook een walhalla voor smokkelaars, criminelen en ongehuwde moeders, die hier hun buitenechtelijke kinderen ter wereld konden brengen en ter adoptie achterlaten. Na de Eerste Wereldoorlog werden de grenzen verlegd en sindsdien hoort Neutral-Moresnet bij België. Zo kwam er een eind aan dit ‘bijna mysterieuze dwergstaatje’.

De film is te zien via https://youtu.be/5-9-_7S1y_g en https://youtu.be/HIpLLfCGNkk