Première „Niet omdat het moet, maar omdat het kan... “


Op dinsdag 7 mei 2019, om 11:30 uur (tot ca. 13.00 uur) gaat de film "Niet omdat het moet, maar omdat het kan..." in première in het Forum van het Paul-Julius-Reuter-Berufskolleg, Beeckstr. 23 – 25, 52062 Aken.

De scholieren van klas HBF162, volgen een opleiding tot commercieel-administratief medewerker aan het Paul-Julius- Reuter-Berufskolleg in Aken, en hebben de 12e Euregionale film van deze school geproduceerd.

In de vijf dagen die de leerlingen hebben samengewerkt met filmproducent Marco Röpke hebben zij geprobeerd om meer te weten te komen over de werk- en bedrijfscultuur in de drie landen van de Euregio (Maas-Rijn Nederland, België).

In Heerlen, Aken/Stolberg (D), Kerkrade en Eupen (B) werden gemengde Duits-Nederlandse en Duits-Belgische groepjes scholieren gevormd om verschillende aspecten van het thema vast te leggen. Zij hebben filmopnamen gemaakt samen met scholieren van het Broeklandcollege uit Hoensbroek, van het Arcuscollege in Heerlen, van het Robert Schuman Institut in Eupen (B) alsook met scholieren van het Grotiuscollege uit Heerlen.

Zij hebben interviews afgenomen met scholieren, met leerlingen die een duale opleiding volgen, met medewerk(st)ers en leidinggevenden in verschillende bedrijven alsook met interculturele experts. Daarnaast hebben de scholieren hun verworven kennis ingebracht in rollenspellen.

Doel van het filmproject was voor om de scholieren de volgende gedachte voor te houden:

Een baan in een andere deelregio van de Euregio Maas-Rijn?
Niet omdat het moet, maar omdat het kan.
De kansen die de 'Euregionale arbeitsmarkt' biedt, zijn belangrijker dan verschillen in werkcultuur.

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor deze filmpremière door vóór 26 april 2019 een korte mededeling per e-mail te sturen naar het mailadres cordemans@pjr-bk.de.

Aansluitend aan de filmvertoning is er – tegen de achtergrond van de verkiezingen voor het Europees Parlement (van 23 t/m 26 mei a.s.) - een quizronde gepland.