Prijsuitreiking de Inktaap


Stel je voor: in het kader van de prijsuitreiking van de Inktaap ontmoeten honderden scholieren van 15 tot 19 jaar in De Doelen in Rotterdam twee eerder bekroonde schrijvers en een literaire redacteur van een derde gelauwerde auteur, stellen hun verrassende en relevante vragen, gaan hartstochtelijk met elkaar in debat om ‘hun’ boek te verdedigen, en presenteren met verve de juryverslagen die ze op school over de genomineerden hebben geschreven. 

Dat was de inspirerende setting op dinsdag 13 maart, toen ik samen met drie leerlingen van V4 naar Rotterdam was getogen, benieuwd naar de winnaar van de Inktaap. Honderden boekenwurmen uit heel Nederland, van Heerlen tot Sneek, hadden zich daar in
De Doelen verzameld om live te vernemen welke schrijver zij, als grootste literaire jury van Nederland, uitverkoren hadden als winnaar van de Inktaap-trofee.

Op het Grotiuscollege waren we traditiegetrouw al in oktober van dit schooljaar met het Inktaap-project gestart. Een zestal leerlingen van de vwo-bovenbouw had zich daarvoor aan het lezen gezet van drie Nederlandstalige boeken die  in 2017 bekroond zijn met een Vlaamse of Nederlandse literaire prijs:

Rivieren van Michael Martin Driessen

Wil van Jeroen Olyslaegers

De tolk van Java van Alfred Birney

Het waren geen makkelijke boeken om te lezen: vooral Wil en De tolk van Java die respectievelijk handelen over de Tweede Wereldoorlog in Antwerpen en over de politionele acties in Indonesië, bevatten gruwelijke passages waarin de hoofdpersonages al dan niet gedwongen door de omstandigheden gewelddadig optreden.

Toch was de winnaar op onze school De tolk van Java, het sterk autobiografische verhaal van Birney, waarin hij zijn eigen traumatische jeugd weergeeft die getekend is door zijn vaders levensgeschiedenis, én waarin hij een stem geeft aan zijn vader, die als ‘tolk van Java’ vocht en moordde voor Nederland tijdens de ‘politionele acties’. In feite is dit een verhullende term voor de bevrijdingsoorlog die voormalig Nederlands-Indië voerde met  zijn Nederlandse kolonisator.

Het geheel van Nederlandse scholieren beloonde Driessens boek Rivieren echter met de Inktaap: deze sfeervolle en harmonieuze roman bestaat uit drie knappe novelles waarin de aanwezigheid van een rivier een grote rol speelt in het leven van de hoofdpersonages. De situering van de drie verhalen in een  niet-Nederlandse omgeving  - de Ardennen, Duitsland en Frankrijk-  en twee gevallen in een vooroorlogs verleden, geeft het boek bovendien een allure die samen met de poëtische schrijfstijl maakt dat Rivieren de Inktaap-prijs meer dan verdient.

In een enthousiaste ambiance was het een zichtbaar aangedane Michael Driessen die de trofee ontving. Hij zag de Inktaap, uitgereikt door de grootste en jongste literaire jury van Nederland, als een prachtige, waardevolle  bemoediging om verder te gaan met schrijven, ook als de inspiratie op zich laat wachten.

De kleine delegatie van de Inktaap-jury van het Grotiuscollege kon na een lange  dag terugblikken op een boeiende ontmoeting met een stel schrijvers van formaat en hun jeugdige fans.

Volgend jaar weer!

Mevr. van de Ven